Aanleg / reconstructie gietijzer riool
Tegenwoordig worden voor riolen steeds meer beton riool en pvc-riool gebruikt. Vroeger werden eerder materialen als gres en gietijzer gebruikt bij riool aanleg of reconstructie. Momenteel zijn gietijzeren rioolbuizen nog niet versleten en hebben ze geen grotere nadelen dan andere materialen.
De nadelen van gietijzer
Zoals met alles is de vervanging van gietijzer riool te wijten aan de nadelen die het materiaal heeft. In het geval van gietijzer is dit vooral het hoge gewicht en de moeilijke installatie ervan. Zeker als u dit vergelijkt met bijvoorbeeld kunststof. Een ander nadeel is dat gietijzer erg onderhevig is aan de invloed van water, lucht en afvalstoffen. Gaten en roest zorgen ervoor dat de doorstroming moeilijker verloopt. Niet zelden blijven bijvoorbeeld doekjes of toiletpapier in de buizen hangen. Om dit op te lossen wacht dan de moeilijke klus om de buis inwendig te frezen.
Waarom de aanleg van gietijzer riool wel nog loont
IJzeren buizen worden vaak als iets prehistorisch beschouwd. Toch gebruiken we ze wel nog voor onze verwarming en watervoorziening. Dat komt omdat ze qua duurzaamheid wel hun nut hebben bewezen. Zo is de weerbaarheid van gietijzer groter dan die van staal en zetten de gietijzer buizen minder uit bij hoge temperaturen. Ook qua slijtage, hebben gietijzer riolen een hoge levensduur. Een laatste groot voordeel is de geluidisolatie. Met het gebruik van gietijzer riool hoor je zo goed als geen geluid van stromend water.
De levensduur en wat dit met zich meebrengt
Rioolsystemen die bestaan uit gietijzer kunnen een levensduur hebben van zo’n 60 tot 80 jaar. In sommige gevallen loopt dit zelfs uit tot 100 jaar. Uiteraard is voor deze hoge levensduur wel vereist dat er kwalitatief hoogstaande buizen en fittingen worden gebruikt. Zo moet het oppervlak vrij zijn van aangroeisels, afzettingen of bevroren metaaldruppels. Voor de kwaliteit van gietijzer riool wordt rekening gehouden met de GOST. Om te voorkomen dat de buizen corroderen worden ze het best behandeld met oliebitumen. Dit geeft een beschermende coating. Uiteraard moet het volledige oppervlak van deze coating voorzien zijn, anders daalt de levensduur van het product. Een andere factor die de levensduur bepaalt van het gietijzer riool is de juistheid van de installatie. De aanleg van een gietijzer riool vereist een specifieke manier van werken!
Meer weten over aanleg of reconstructie van gietijzer riool?
Een duurzame oplossing is altijd ons uitgangspunt! Wij bekijken uw project en kunnen dan bepalen en adviseren wat het beste is qua aanleg of reconstructie. Neem direct contact met ons op via: 0297 – 283 035 of: info@fronik.nl.