Project omschrijving
Project overzicht
Plaats : Ouderkerk a/d Amstel
Opdrachtgever : Waternet
Opgeleverd : mei 2014
Project details
Bijzondere projecten
Poldergemaal de Ronde Hoep
Het oude dieselgemaal in de Ronde Hoep is een iconisch bouwwerk met een rijke geschiedenis. Fronik Infra B.V. heeft de mogelijkheid gekregen een stukje bij te dragen aan het behoud van dit stukje geschiedenis, door de uitstroomleiding te vervangen.
Het gemaal
Het gemaal gebouw is prachtig, hetzelfde geldt voor de omgeving, maar ook de pomp en uitstroomleiding zijn iets speciaals. De pomp bestaat uit een groot ronddraaiend blok gietijzer, die bij gebruik (draaiende pomp) een lekker ouderwets geluid voortbrengt. De A-frame dieselmotor en de centrifugaalpomp, zijn beiden producten van de oude Werkspoorfabriek uit Amsterdam. Het geheel, inclusief het huis en de uitstroomleiding werd opgeleverd in 1913. Alles aan het gemaal was relatief groot en zwaar, zeker voor die tijd. En voor liefhebbers van dergelijke machines is het nog altijd een leuk gezicht, aangezien het een open geheel is, men kijkt zo “door de pomp heen”. Zie voor verdere informatie de site www.rondehoep.nl.
Zie hierboven de oude aanlegtekening zoals die gebruikt is bij de aanleg. De uitstroomleiding waaraan Fronik herstelwerkzaamheden gaat uitvoeren is duidelijk te zien.
De uitstroomleiding
Bij het testen van het gemaal na de grootschalige bouwkundige renovatie, bleek de uitstroomleiding niet meer naar behoren te functioneren. Het ding was lek. Volledige renovatie door vervangen bleek, aldus de opdrachtgever, niet tot de mogelijkheden te behoren, aangezien de uitstroomleiding door een waterkering heen, en onder een weg door loopt. Er wordt gekozen voor plaatselijk renovatie, door een buis aan te brengen binnen de koker van de uitstroomleiding.
Op de hierboven staande afbeelding is gepoogd weer te geven wat er bedoelt wordt met het aanbrengen van een buis in een koker. Het gaat om een GVK-buis Ø1.200 mm, die wordt aangebracht in een koker die inwendig maar circa 1.000 mm hoog is. De buis zou dus boven de koker uit komen te steken. Op de tekening is dat weergegeven tussen de twee verdikte zwarte lijnen. Gedetailleerd ziet dat er als volgt uit:
De buis wordt dus, middels nieuw aan te brengen beton, gekoppeld aan de bestaande duiker. Al met al had het wat voeten in de aarde om dit voor elkaar te krijgen.
Fronik is uiteraard begonnen met het verwijderen van de bestaande verharding. Vervolgens werd het “dak” van de koker vrijgemaakt van grond. Om de buis in de koker te laten zakken, moest “dak” van de koker verwijderd worden. Klinkt simpel genoeg, maar dit ging zomaar niet! Het was te veel zaagwerk en te zwaar gewapend om handmatig te zagen. Het moest dus machinaal. Maar hoe doe je dat? Vrij gezaagd dak, valt immers naar beneden en de kans dat de zaagmachine er vervolgens achter aan gaat is levensgroot. Om dat te ondervangen, is er besloten in segmenten te zagen. Om de lengte meter, werd er dwars gezaagd. Deze stukken van circa één meter lang, werden van onder af, vanuit de koker dus, eventueel nog wat extra losgebikt en opgevangen middels een verplaatsbare constructie. Om meer ruimte te creëren voor de zaagmachine, is de koker iets ruimer ontgraven.
Na het verwijderen van het dak van de koker is er begonnen aan het ruimte maken voor het betonwerk. Zoals op de tekening te zien was loopt het nieuw te maken betonwerk, door de bodem (en zijwanden) van de koker heen. Dat moest, plaatslijk, dus ook nog uitgezaagd en gesloopt worden.
De volgende stap was het aanbrengen van een nieuw kwelscherm. Dit nieuwe kwelscherm zou, aan de onderzijde van de koker, ingestort worden in het nieuwe betonwerk. Aan de zijden van de koker werd de damwand middels stalen hoekprofielen aan het nieuwe betonwerk vastgemaakt.
Nu kon de wapening aangebracht worden. Die wapening moest zo gemaakt worden, dat er een instortkoppeling Ø1.200 mm in zou passen. Wapening met een ronde sparing dus. Een knap stukje werk!
Na het afronden van de werkzaamheden aan de wapening kon er begonnen worden aan het leggen van de buizen. De overgebleven vrije ruimte in de koker werd na het leggen van de buis aangevuld met flugsand en de beton kon worden gestort. Na een uithardingstijd van enkele dagen is er begonnen aan het terreinherstel. De uitstroombak van de koker is voorzien van nieuwe schotbalken en de bodem van het riviertje de Waver van een nieuwe blokkenmat.